вівторок, 30 травня 2017 р.

Скадовськ. Вишуканий будяк.

Іду собі раненько, не спішу, то на квіти подивлюсь - полюбуюсь, то на картоплю, то на сталкерські місця мене занесе, то по стежці піду, то по цивільному тротуарові. Ранки у Скадовську самі знаєте які чудові: тиша, повітря, таксисти не літають, красота.

Так от, іду дивлюсь, а біля одного будинку у картоплі дикобраз зелений причаївся, плямистий, колючий. Стала, дивлюсь і розумію що це будяк, а не дикобраз, тільки якийсь благородний та вишуканий, гарний та дуже колючий, майже як кактус тільки голки товщиною як шило, ну точний дикобраз. Якщо таку "красоту" насадити біля двору або обсадити такими будяками картоплю, то 100 відсотків, шо у двір ніхто не залізе а картоплю не вкраде.

Виходе на подвір'я господиня, гукаю її, розпитую що воно таке виросло та з чим його їдять.


Точно, їдять, бо це розторопша - дуже лікарська та корисна рослина, яку я раніше зустрічала виключно на аптечних прилавках.

Розторопша це таки будяк, точніше один з видів будяку який в народі має назви: колючнік, татарник сріблястий, Мар’їн-татарник та колючий лікар. Людина вивчила цілющі властивості розторопші ще у глибоку давнину, римляни наприклад, вживали її при захворюваннях печінки, а в Європі застосовувалася рослина при цирозі печінки і гепатиті. Зараз розторопшу застосовують так як і колись, при захворюваннях печінки.

А ще жінка каже що дуже багато мороки з цією розторопшею і займається нею виключно дід (чоловік). Зрізає квіти, сушить, у мішок складає та добряче його б'є щоб насіння повисипалось, а вже потім відділяє колючки від насіння та складає його у банку. П'ють взимку самі та передають дочці у Херсон. Почуваються гарно, чого всім і бажають.

Ось така вона, розторопша - вишуканий та корисний будяк скадовських вулиць.

Гуляйте містом непоспішаючи, насолоджуйтесь красотою Скадовська, знаходьте цікавинки, відкривайте для себе нове та відпочивайте.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А Антонівці обговорюють кандидатів на посаду старости села.

У селах новоствореної Скадовської територіальної громади проходять зустрічі міського голови  Олександра Яковлєва з кандидатами на посаду ста...