Друге, по важливості питання, яке ставить перед собою людина яка їде відпочивати у Скадовськ, або ще кудись, це - "Де харчуватися", "Скільки коштують продукти" ,або корочше кажучи "Що? Де? і Коли?" їсти на відпочинку у Скадовську або де інде.
Для того, щоб зорієнтувати майбутніх відпочиваючих у вартості готових страв скадовських ресторанів, кафе, вуличних пиріжкових, чебуречних та шаурми, зробимо розрахунок традиційного "Українського борщу".
Ціни я знаю, ходила на ринок декілька днів тому і писала про них раніше. "Ціни на скадоському ринку, 19 травня."
Беремо книгу - "Сборника рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания " ( Издание Киев А.С.К.1999г. Атор:Здобнов, Цыганенко,Пересичный)
та відкриваємо на сторінці з борщем "Українським", читаємо, рахуємо.
Розрахунок перших страв робиться на 1 літр, так і робимо.

Ціни я знаю, ходила на ринок декілька днів тому і писала про них раніше. "Ціни на скадоському ринку, 19 травня."
Беремо книгу - "Сборника рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания " ( Издание Киев А.С.К.1999г. Атор:Здобнов, Цыганенко,Пересичный)
та відкриваємо на сторінці з борщем "Українським", читаємо, рахуємо.
Розрахунок перших страв робиться на 1 літр, так і робимо.
вага нетто | вага брутто | ціна 1кг./грн | грн. | |
1. Буряк
|
0,150
|
0,120
|
5,00
|
0,75
|
2. Капуста свіжа
|
0,100
|
0,080
|
10,00
|
1,00
|
3. Картопля
|
0,213
|
0,160
|
10,00
|
2,13
|
4. Морква
|
0,050
|
0,035
|
12,00
|
0,60
|
5. Зелень
|
0,021
|
0,014
|
5,00
|
0,105
|
6. Цибуля
|
0,036
|
0,020
|
8,00
|
0,288
|
7. Часник
|
0,010
|
0,002
|
100
|
1,00
|
8. Томатна паста
|
0,03
|
0,03
|
48,00
|
1,44
|
9. Сало
|
0,015
|
0,005
|
65
|
0,975
|
10. Мука
| 0,01 | 0,004 | 8,20 | 0,082 |
11. Перець солодкий | 0,027 | 0,020 | 80,00 | 2,16 |
12. Кістки харчові | 0,40 | 0,510 | 35,00 | 14,00 |
13. Інші продукти (сметана, олія...) | 3,00 | |||
Вихід | 1 літр | 27.58 грн. | ||
Нами підраховано, що вартість овочів та інших продуктів необхідних для того щоб зварити 1 літр борщу становить приблизно 28,00 гривень, це якщо варити його дома та не враховувати газ, воду, електроенергію, прямі та непрямі витрати,..., заробітну плату, податки... та все інше.
Для тих хто звик рахувати каструлями - 3-х літрова каструлька скадовського борщу з хлібом, коштуватиме 85 грн.
А якшо все врахувати, то й вийде майже 58 грн. за літр борщу, який готують у закладах громадського харчуванняю Скадовська.
На порцію насипають 330-350 мл. борщу і буде така порція коштувати десь гривень 20.
Тобто, порція правильного "Українського борщу" у правильному скадовському закладі громадського харчування повинна коштувати орієнтовно 20 гривень.
І до речі, кілька цін на популярні страви які готують на набережній Скадовська.
Чебуреки | 30,00-35,00 за шт. |
Шаурма | 40,00-45,00 за шт. |
Вертута з сиром | 25,00-30,00 за шт. |
Пиріжок, булочка | 6,00 - 20,00 за шт. |
Поки так.
Немає коментарів:
Дописати коментар