суботу, 1 серпня 2020 р.

Про морозиво. Скадовське, радянське, американське та сучасне.

Морозиво! Я хотіла написати щось типу "що найсмачніше в світі", або " яка найпопулярніша їжа влітку у Скадовську", "що може конкурувати з шашликами по популярності у Скадовську"..., але мені жарко, я чогось хочу холодного і не води, тоді чого? Морозиво! Найсмачніша їжа влітку, у Скадовську, це морозиво! 

Яке морозиво є у Скадовську.

Якщо пройти по Набережній Скадовська від порту до пансіонату "Енергія", то можна обрати, купити та скуштувати морозива на любий смак. Є морозиво з фрізерів, є морозиво з лотків фірми "Рудь", яке ложкою накладають у стаканчик чи ріжок, є фасоване українське та білоруське і є "італійське" морозиво яке теж накладають у вафельний ріжок і яке мені подобається найбільше.

[gallery type="rectangular" ids="11705,11701,11703"]

Про фрізерне морозиво

Про фрізерне (м'яке)  морозиво. Взагалі то таке морозиво, яке роблять шляхом розведення сухої суміші водою або молоком. Суху суміш змішують  з водою та настоюють близько 40 хвилин. Потім заливають у фризерний автомат, де його заморожують. До складу тієї, сухої суміші, входять сухе молоко 25% жирності, цукор, ароматизатори, Е401, або Е402 (стабілізатори, згущувачі). Ці згущувачі не входять до офіційного переліку небезпечних для здоров'я харчових домішок і додають їх для того, щоб м'яке морозиво не втрачало форму та було кремоподібним. Натомість, шкідливих домішок у продукті значно менше, ніж у магазинному морозиві, адже воно не розраховане на довгострокове зберігання, його треба їсти відразу. Пишуть, що немає в ньому і пальмової олії, тому що це морозиво і так досить жирне. З цієї суміші у Скадовську роблять і молочні коктейлі, тільки більше розводять водою. Є на Набережній і справжні молочні коктейлі, але вони мають вищу ціну, тож дивіться та обирайте.

Про морозиво в стаканчиках

З морозива у стаканчиках найпопулярніше - найдешевше, потім пломбір (жирний), ескімо, а далі морозиво з різними викрутасами, з маком, кокосом, бісквітами... З виробників - білоруське морозиво, Рудь, Ласка.

Про "італійське" морозиво.

Є на Скадовській набережній крамничка з морозивом "PERFETTO". Виробник каже, що це морозиво не містить рослинних жирів, а складається виключно з молока, вершків, вершкового масла, свіжих та заморожених фруктів та ягід, а також натуральних італійських паст (фісташкова, лісові горіхи горіхи...).

Про скадовське морозиво

Діти, на жаль, не знають, що таке  смак справжнього морозива, не пломбіру чи вершкового, а морозива з металевої діжечки, з скадовського молокозаводу... Ото був смак! На все життя! І ларьочок стояв біля нинішнього АТБ..., ех "Не той тепер Миргород, Хорол-річка не та". Те, найсмачніше морозиво в світі, робили на старому молокозаводі, який знаходився по вулиці Поповича, десь на рівні консервного заводу. На заводі, взимку, заготовляли лід, брали і сніговий лід, і кригу з моря. В ті часи не було великих морозильних камер, тому лід збирали, складали в підвали, а потім використовували для заморожування морозива. Були паперові стаканчики, дерев'яні палички-ложечки та "найсмачніше морозиво в світі". Мабудь саме із за того морозива більше половини скадовських дітей, у ті часи, мріяла бути продавцями морозива.

[caption id="attachment_11708" align="alignnone" width="782"] Популярне у Скадовську морозиво[/caption]

А пам'ятаєте "Томатное" морозиво? Хтось вважав його дуже смачним, а хтось рідкісною гидотою, мабуть, тому його так швидко зняли з виробництва і я не знаю робили таке морозиво у Скадовську чи ні. Сподіваюсь що ні. 

Історія "радянського" морозива та інших "наших" продуктів.

[caption id="attachment_11700" align="alignnone" width="781"] Морозиво в "Мандарин"[/caption]

А взагалі, те «радянське» морозиво яке ми любили в дитинстві зовсім не «радянське», а просте «американське»! У 1936 році народний комісар харчової промисловості товариш Мікояна поїхав у відрядження, до США! У Нью-Йорку радянська делегація відібрала 8 сортів смачного морозива, перспективних для виробництва в СРСР.  Були відібрані: пломбір вершковий і молочний, крем-брюле, ескімо, ванільне та фруктове морозиво, а у 1938 році в Москві побудували перший завод з виготовлення морозива за американській рецептурою та на американському устаткуванні, яке теж закупили в США. Якість морозива найжорстокішим чином контролювалося, а ГОСТ 117-41 1941 році був одним з найжорсткіших стандартів у світі. Основою рецепту були тільки натуральні інгредієнти, молочні жири і відсутність консервантів.

До 1966 року морозиво було морозивом. Потім  встановлення ГОСТів на морозиво було віддано у регіони і його якість, м'яко кажучи, змінилась. У Москві та Ленінграді якість зберігалося, а в інших регіонах оригінальну рецептуру стали спрощувати для здешевлення продукту. У 1986 році морозиво взагалі почали виробляти за «технічними умовами», в цей же час з'явилися хімічні ароматизатори, стабілізатори та інші добавки, які сильно спотворили смак справжнього морозива. До речі цій командировці до США радянські люди зобов'язані появою в СРСР майонезу, який отримав назву «Провансаль», з технологією якого Мікоян ознайомився в Чикаго в 1936 році, на сільськогосподарській виставці.

Технологія випуску «Советского шампанского» також була запозичена на заводі шампанського в Окленді в США.  З 1937 році почалося масове виробництво «Советского шампанского» на закупленому  американському устаткуванні. Навіть технологія промислового виробництва хліба і булочок були привезені з Америки! Мікоян закупив і привіз обладнання для нових хлібозаводів в СРСР. У 1939 році в країні з'явилися перші побутові холодильники, виготовлені за образом і подобою американських.

[caption id="attachment_11707" align="alignnone" width="782"] Морозиво біля "Озон"[/caption]

Радянський Союз також закупив обладнання для заводів з виробництва м'ясних, рибних і овочевих консервів, фруктових соків, обладнання для фабрик по виробництву сухарів, бісквітів, цукерок і шоколаду. Саме завдяки американцям в СРСР з'явились: варені ковбаси, кукурудзяні пластівці, кетчуп, згущене та сухе молоко, машини для фасування та упаковки чаю і кави. В СРСР були  збудовані американські заводи по виробництву цукру з буряка, перші апарати для машинної дійки корів, технологія швидкого заморожування продуктів, «сухий лід» і побутові холодильники!

[caption id="attachment_11706" align="alignnone" width="782"] Морозиво біля "Перекресток"[/caption]

Чому так любили морозиво в СРСР.

А дуже просто. Якими були традиційні, точніше, доступні солодощі тих часів?  Давайте згадаємо: покупні цукерки (карамельки на кшталт "монпансьє" і шоколадні кшталт "Мишка на севере"), звичайний цукор (популярно було пити чай вприкуску з рафінадом), халва, рідше зефір або якась пастила. Дуже популярними були також домашнє варення і мед.

Як можна помітити, в цьому переліку майже немає нічого, що містило б натуральне молоко або будь які похідні молочних продуктів. Плюс загальний раціон радянських громадян був, у ті часи, не сильно багатий білком (каші, макарони, картопля, хліб). Таким чином, через природної потреби організму в молочному білку і жирах, плюс особливому "молочному" смаку, настільки несхожій на інші солодощі, морозиво і здавалося супер-смачним.

Ось, власне, і весь секрет "того самого" смаку - морозиво просто дуже сильно виділялося своїм смаком і складом серед решти досить простого асортименту солодощів. 

Цікаве про морозиво:

  1. Винахідниками морозива вважаються китайці.
  2. Морозиво буває не тільки солодким, а й з смаком риби, грибів, сиру...
  3. У світі найбільше продається вершкового морозива.
  4. Калорійність морозива: вершкове морозиво -  200 ккал в 100 г; фруктовий лід - 150 ккал в 100 г; дієтичне - 100 ккал в 100 г.
  5. Ескімо вигадав кондитер Христіан Нельсон, який назвав свій чудо-десерт ескімос-пай, що значить - «пиріжок ескімоса».
  6. У вишуканих ресторанах можна замовити морозиво смажене у фрітюрі
  7. Лікарі рекомендують давати морозиво хворим на ангіни, тонзиліти, фарингіти.
  8. З морозива можна робити ліки для профілактики простудних захворювань.
  9. Морозиво - унікальний десерт ще й в тому, що купуючи його, ми платимо за повітря. Тому що саме повітря надає десерту неповторну ніжність і м'якість, за які ми його і любимо
  10. Як показали дослідження американських фахівців, найчастіше морозиво купують не в понеділок або вівторок, а в недільний день. І основні покупці - це діти від 5 до 12 років, а також дорослі після 45 років.

У Скадовську на набережній та у всіх продовольчих магазинах міста, завжди є великий вибір морозива, яке нікому не дасть перегрітися, на сонці, у Скадовську спеку та вдовольнить смаки всіх цінителів літніх смаколиків.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А Антонівці обговорюють кандидатів на посаду старости села.

У селах новоствореної Скадовської територіальної громади проходять зустрічі міського голови  Олександра Яковлєва з кандидатами на посаду ста...