понеділок, 3 серпня 2020 р.

Лист Івана Бокші, який 31 рік очолював Скадовський морський порт, до держави і до людей. Про Скадовськ, порт, затоку і острів Джарилгач.

Іван Бокша, народний депутат України першого скликання, заслужений працівник транспорту України, 41 рік - попрацював в Скадовському морському торговельному порту, з них 31 рік - його начальником. Іван Іванович абсолютно авторитетний фахівець, знавець проблем Скадовська, порту і Джарилгачської затоки. Людина яка завжди вболівала за місто і за людей. Почесний громадянин Скадовська.

В 2008 році, коли Скадовськ ще не перебував у статусі міста-курорту, Іван Бокша був одним з першим, хто починав шлях до визнання Скадовська містом-курортом. Він точно вказує на больові точки Скадовська, визначає шляхи вирішення проблем і сподівається на квітуче майбутнє Скадовська. 

Джарилгачська затоку Чорного моря - унікальна міжнародна здравниця

Йдеться про маленьке унікальне курортне містечко, ім'я якому - Скадовськ. Тут - специфічні природні умови, що істотно відрізняють його від інших причорноморських курортів Одеси, Криму. Більш того, вже доведено (є наукове підтвердження), що в Світовому океані немає другого такого лікувального курорту за природними умовами і особливо складу води.

Ще в довоєнний час в Скадовську був дитячий костнотуберкулезний санаторій на самому березі моря. За чиєюсь ініціативою його перевели в Євпаторію ще в 60-і роки минулого століття. Але, на жаль, води Чорного моря в районі Євпаторії не мають тих цілющих властивостей, якими наділила природа води нашого Джарилгацької затоки. Адже температура води у нас в літній період доходить до плюс 33-37 градусів за Цельсієм. Джарилгачська затоку Чорного моря повинен служити українському народові - як одна з основних лікувально-оздоровчих зон Чорного моря.

Після чорнобильських подій за рішенням ще союзного уряду в Скадовську повинні були побудувати реабілітаційний центр для дітей та дорослих, які постраждали від чорнобильської катастрофи. Проект цього центру розробляла Німеччина за участю фахівців Скадовського морського торгового порту. Матеріали по розробці проекту є, необхідно все реанімувати, доопрацювати і, нарешті, на рівні держави почати його здійснення. Таким чином, відпаде необхідність в дорогому лікуванні жертв Чорнобиля на Кубі, коли ми в стані у себе на Батьківщині мати таку чудову оздоровницю. На нашому курорті ми можемо оздоровити не тільки жителів України, які і сьогодні проживають в районі Чорнобильської зони, а також жителів Білорусі, Росії, постраждалих від чорнобильської катастрофи. Але після розпаду Союзу це питання відпало, проте проблема лікування і оздоровлення жертв Чорнобиля залишається актуальною і сьогодні.

Бокша Іван Іванович
Нині у Верховній Раді України знаходиться на розгляді пакет законопроектів про Скадовської оздоровниці, з метою надати Скадовську статус дитячого курорту. Але позитивний результат буде лише в тому випадку, якщо вирішиться доля Скадовського морського торгового порту. Чинний Скадовський морський торговельний порт, а з вересня 1995 року - міжнародний, необхідно перенести в район Каржінскіх островів, максимально до краю острова Джарилгач, на кордон Джарилгацької і Каркінітської заток, не чіпаючи землі, що прилягає до моря, і об'єднати порт з морським портопункту Хорли.

Це дає можливість підвести залізницю, про будівництво якої мріяло не одне покоління інженерних умів. Підведення залізниці дасть можливість з'єднати Скадовської курортну зону з усіма областями України, що дуже важливо і необхідно зробити і з економічної точки зору. Це вирішить і ряд екологічних проблем.

 
 

Таким чином, поки доля порту не буде вирішена, - не бачити нам державного курорту, і в першу чергу - дитячого.

Сьогодні санітарно-епідеміологічні служби міста не мають права більше погоджувати порту його діяльність по скиданню відходів від черпання підхідного каналу та акваторії порту в затоці, поки не буде визначено місце скидання у відкритому морі і узаконено відповідно до існуючих вимог.

Порт реально повинен бути винесений, а Джарилгачська затоку прийме на себе роль всеукраїнської, а в перспективі міжнародної здравниці, унікальною в своєму роді.

Звільнилася акваторію порту не треба руйнувати, а необхідно використовувати для стоянки і зберігання яхт, так як акваторія Джарилгацької затоки відмінне місце для розвитку різних видів вітрильного спорту, а це колосальне поповнення бюджету міста. Більш зручного місця для розвитку видів вітрильного спорту та проведення міжнародних змагань в Україні немає.

Ще в період моєї депутатської діяльності (депутат Верховної Ради першого скликання) піднімалося питання про Скадовську як про регіон «вільної економічної зони», а також про можливість і необхідність інвестиційних вкладень і особливо представниками держав (в першу чергу СНД і країн, чиї представництва є в Україна).

Ініціатором був Посол США в Україні пан Вільям Міллер, який виявив особисте бажання побачити наш курорт і був здивований і зачарований Скадовському. Він запропонував будівництво баз відпочинку вихідного дня цілорічного функціонування для дипломатичних працівників країн, акредитованих в Україні. Кожна база відпочинку повинна функціонувати цілий рік, а лікувальні води Джарилгацької затоки слід використовувати в критих басейнах. Натомість він запропонував (з відома і згоди українського уряду) побудувати першокласний аеропорт в 20-ти кілометрах від Скадовська; розгорнути будівництво міні-заводів, що переробляють сільгосппродукцію нашого багатого краю для забезпечення всіх здравниць.

Крім Джарилгацької затоки у нас є ще одна унікальна пам'ятка - заповідний острів Джарилгач, периметр якого понад 100 км. Його омивають з одного боку води Джарилгацької, а з іншого - води Каркінітської затоки і відкритого Чорного моря. Ця екзотична оздоровча зона з усіма необхідними умовами для відпочинку дітей, людей будь-якого віку і всіх бажаючих поправити своє здоров'я. Води, які омивають цей острів, екологічно чисті, так як острів віддалений від великих промислових об'єктів.

Скадовськ повинен бути містом розвиненої курортної індустрії світового масштабу. Сьогодні це столиця всеукраїнських дитячих Чорноморських ігор і цілком може бути міжнародним курортом, в першу чергу дитячим, а також столицею розвитку різних видів вітрильного спорту. Наш курорт є національним надбанням народу і держави, тому приватного інтересу у вирішенні цих проблем бути не повинно. Необхідний жорсткий контроль з боку держави за стабільними потоками грошових коштів від діяльності курорту в бюджет країни.

У вересні 2007 року в Скадовську проходила XІІ міжнародна науково-практична конференція «Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки нашого краю», на якій питання інвестиційних програм піднімалися на високому світовому рівні. Тільки інтерес і підтримка держави в рішенні всіх перерахованих вище проблем створять на нашій планеті ще один неповторний, божественний куточок щастя, здоров'я і радості для всіх майбутніх поколінь.

http://www.golos.com.ua/rus/article/190867

Немає коментарів:

Дописати коментар

А Антонівці обговорюють кандидатів на посаду старости села.

У селах новоствореної Скадовської територіальної громади проходять зустрічі міського голови  Олександра Яковлєва з кандидатами на посаду ста...