понеділок, 6 листопада 2017 р.

Скадовськ. КП "Очисні споруди". Виїздна дискусія, або між двух полюсів.

Виїздна дискусія-ознайомлення на "Очисні споруди" відбулась. Були питання, відповіді, згоди і не дуже. Звіт-думка.
У спадок Скадовську, з відносно розвинутого промислового минулого, залишилось підприємство з потужностями розрахованими на обслуговування місцевої промисловості яка була у Скадовську, це молокозавод, консервний завод, напівпровідниковий. Приватний сектор та багатоповерхові будинки не дають повноцінного навантаження на очисний комплекс, з потенційних 10 тис. м.куб за добу, місту треба лише 6-6,5 з урахуванням літнього сезону.

Скадовським очисним спорудам небагато більше 40 років, технічний стан обладнання зношений, вимагає модернізаціі чи навіть заміни, дуже турбує стан металевих конструкцій, колектори.
Найліпшим варіантом для всього міста була б повна реконструкція очисних споруд, але специфіка Скадовська як міста-курорту вимагає використання старого устаткування з паралельною реконструкцією та частковою заміною на нові, окремих потужностей комплексу.

Після аваріїї, на очисних спорудах у 80-х роках, була запланована повна реконструкція господарства, документація до якої є , а сама реконструкція не зроблена.

Планувалось навіть зробити опалення підприємства за рахунок оновленого технологічного процесу. Залишились недобудовані електролізерна та хлоратор, необхідне обладнання не придбали. В 1985 році було розпочато будівництво нових аеротентів, зроблено майже 60 відсотків будівельних робіт і як раз їх, після підведення комунікації та інших завершувальних робіт, буде використано як старт для повноцінного відновлення роботи всього підприємства із зменшенням енергоспоживання майже у три рази, що на сьогоднішній день є важливим і пріоритетним та дуже болючим, бо навколо нього тривають постійні дискуссії між депутатами міської ради.

Очисні споруди, на сьогодні, потребують ремонту, модернізації, реконструкцї, заміни обладнання... Остання новобудова на очисних була зроблена також завдяки аварії
за спеціальним проектом, відносно недорого і в Україні. 
Коли проблеми накопичувались роками і про них було вигідно мовчати - мовчали, вигідно говорити - говорили, а проблеми нікуди не дівалися, вони тільки накопичувались і накопичувались, а зараз прийшов час їх вирішувати.

Зовсім "свіжа" аварія на очисних спорудах сталася якраз із за зношеності труб якими сполучено 5-у насосну станцію з основним комплексом очищення. Труба діаметром 80 см. просто розсипалась. Товща стінок на різних ділянках труби змінюється від 2мм до 20мм., а як відомо, де тонко там і рветься.


Постійна дискусія на тему "У якому році це було? Тоді було так... Воно робило, а у вас не робе. Скільки витратили, дамо-недамо, шкідливі "таміри" чи ні, ...були бульбашки чи ні? " Як вони могли бути коли станція стояла? Мене ці питання заплутали вкрай. Очисним спорудом 42 роки. Вони ламаються.

Досить на цьому грати, треба працювати спільно. На кОристь.

Незначні порушення технологічних норм при монтуванні та встановленні обладнання, відключення електроенергії у минулі роки, поспіх і відсутність профілактичних ремонтних робіт з 2004 року, призвели до аварії на 5-й КНС.
Вона є основною насосною станцією яка замикає на собі всі стоки в місті та направляє їх по основному колектору  на очисні споруди.  Були затоплення та переливи на самій насосній, підтоплення у місті. Зараз проблема вирішена, виведені нові труби в обхід електроустаткування,
зроблені граблі для "відлову" предметів гігієни які потрапляють у каналізаційні стоки і забивають не тільки домашню каналізацію, а й міську. Тепер міркуємо куди правильно викидати памперси, вушні палички та інше. Підказую, у сміття.
З часу проведення ремонтних робіт  аварій та зупинок не було.


Ні для кого не таємниця, що у нас в країні правильно писати бумаги то мистецтво, потім їх погоджувати, затверджувати, захищати на всіх рівнях, а вже потім робити під пильним оком перевіряючих всіх розливів. Ми живемо у курортному місті і все знаємо.

Дотримуватись правил і порядків треба однозначно, ми - курорт. Лабораторія повина працювати і очисні не повині стояти з за непорозумінь між депутатами

З тим, що треба робити модернізацію, реконструкцію, заміну обладнання... погоджуються всі, але як тільки мова доходить до замовлення кошторисів, фінансування робіт - тупік. Розрита траншея для водопроводу стоїть, не дають грошей, а не дають грошей бо не так зроблено кошторис... Тупік? Чи таки скоро вибори?

Очисні споруди не місце для екскурсій, запах ще той, доріжок для променаду немає, але деякі краєвиди можна видивитись.

Очисні споруди, на сьогодні, потребують ремонту, модернізації, реконструкцї, заміни обладнання...








Немає коментарів:

Дописати коментар

А Антонівці обговорюють кандидатів на посаду старости села.

У селах новоствореної Скадовської територіальної громади проходять зустрічі міського голови  Олександра Яковлєва з кандидатами на посаду ста...