неділя, 4 червня 2017 р.

Скадовськ. Свято Святої Трійці.

У Скадовську, як і у всій Україні сьогодні святкують Трійцю - одне з найбільших християнських свят. 
З історії відомо, що саме на 50-й день після Великодня на святих апостолів зійшов Святий Дух і вони отримали дар спілкуватися з людьми на різних мовах, а для Церкви Трійця вважається Днем народження.
Також з Трійці починаються "Зелені свята"

За традицією у цей день підлоги храмів і будинків встеляють свіжоскошеною травою, а ікони прикрашають березовими, липовими, вербовими або кленовим гілками та квітами.

На Трійцю у храмах здійснюється особлива служба з читанням уклінних молитов: священик читає молитви, стоячи на колінах у Царських вратах, обличчям до віруючих, прихожани при цьому також встають на коліна, вперше після Великодня.

Перед святом Святої Трійці у будинках, господині завжди наводили порядки - мили вікна та підлогу, підмітали, витирали пил і навіть викидали старі речі. Готували святкові букети з найкращих квітів свого саду та польових трав, які потім освячували у церкві і прикрашали ними свої оселі. До складу букетиків, як правило, входли чебрець, полин, аїр, любисток і м'ята.
Тамарикс.(лат.Tamarix) 
Ми з сусідками додаємо у святкові букети шавлію, маслину та тамариrc, які зараз дуже гарно 
квітнуть та приємно пахнуть. Ну і звичайно троянди - красу та гордість усіх скадовських господинь.

Дика маслина.(лат. Elaeágnus angustifólia)
Вже зрізали м'яту яку будемо сушити для зимового чаювання, бо прийнято вважати, що всі трави, зібрані на Трійцю, мають особливі лікувальні властивості.

Шити, пекти хліб, працювати на городі, прибирати та робити те, без чого можна обійтись не будемо, на Трійцю цього не роблять.

До моря та "на природу" ми не підемо, а тім хто збирається відпочивати саме так, не варто йти одному, тому що згідно з старовинним повір'ям, у цей день в лісах і біля води бродять мавки і русалки, які можуть потягти людину на дно водойми або збити її зі шляху.

Ще на Трійцю дівчатам радять вмиватися росою для краси та привабливості, та й для сватання це свято найкращий час.

Багато прикмет на Трійцю пов’язані з погодою. Якщо в цей день іде дощ, то це до хорошого врожаю, до тепла, до грибного літа, а Духів день вважається іменинами землі.

За народними повір’ями за Зеленими святками починався русальний тиждень - час коли дівчата ворожили, плели і пускали на воду віночки.

Свято Святої Трійці гарне та красиве, сповнене традицій та народних прикмет, тож треба насолоджуватись ним, природою та життям а так як робити в цей день не можна, за
винятком приготування їжі та годування домашніх тварин, будемо варити борщ з молодою картоплею, це моя традиція. Колись бабця Маруся казала, що саме на Трійцю картопля набирає смаку. Так так і є.

Святкуйте та смакуйте!

Немає коментарів:

Дописати коментар

А Антонівці обговорюють кандидатів на посаду старости села.

У селах новоствореної Скадовської територіальної громади проходять зустрічі міського голови  Олександра Яковлєва з кандидатами на посаду ста...